Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Voorkamerfibrillatie laat je maar beter tijdig behandelen

Voorkamerfibrillatie laat je maar beter tijdig behandelen

Op donderdag 2 juni kan je in het kader van de Week van het Hartritme gratis je hartritme laten controleren in de verschillende deelnemende ziekenhuizen. Ook op campus Sint-Jan en campus Henri Serruys staan onze zorgverleners klaar om een stokje voor voorkamerfibrillatie te steken.

Week van het Hartritme

Van 30 mei tot 3 juni organiseert de Belgian Heart Rythm Association (BeHRA) nu voor de zevende keer de nationale Week van het Hartritme. Onder het thema 'Mijn hart in poleposition' wil deze campagne waarschuwen voor de gevaren van voorkamerfibrillatie. Het gaat om een hartritmestoornis waar een op de vier veertigplussers ooit mee te maken krijgt. Ze vormt op zich nog geen reden tot paniek, maar verhoogt in combinatie met andere gezondheidsfactoren - zoals verhoogde bloedsuiker, cholesterol of bloeddruk - of vanaf de leeftijd van 65 jaar het risico op een trombose of een beroerte wel aanzienlijk. Je hebt er dus alle belang bij om voorkamerfibrillatie tijdig te laten vaststellen en behandelen.

Waarom testen?

Heb je voorkamerfibrillatie? Dan heb je mogelijk last van hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, duizeligheid, een ongewone vermoeidheid, flauwvallen of pijn in de borst… maar het kan net zo goed zijn dat je helemaal geen klachten ondervindt. Je laten testen is daarom geen overbodige luxe.

Op www.mijnhartritme.be kan je om te beginnen al de risicotest doen. Aan de hand van een aantal vragen geeft deze je een eerste inschatting van jouw kans op voorkamerfibrillatie. Behoor je tot een risicogroep en wil je wat meer zekerheid of bijkomende informatie? Dan kan je je inschrijven voor een testsessie in een van de deelnemende ziekenhuizen op donderdagnamiddag 2 juni. Als vijfenzestigplusser is deelname aan de tests hoe dan ook een goed idee. De sessies staan ingepland van 14.00 tot 17.00 uur en dit zowel op campus Sint-Jan als op campus Henri Serruys.

Vlot en pijnloos

Dankzij een nieuw diagnose-instrument zullen de testen in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV dit jaar bovendien nog vlotter verlopen. Met de nieuwe methode hoef je zelfs je bovenkledij niet meer uit te doen. Je neemt eenvoudigweg een stokje met beide handen vast en deze meet gedurende ongeveer dertig seconden volledig pijnloos de elektrische activiteit van je hart op. Snel en efficiënt. Het gaat natuurlijk om een test, niet om een onderzoek. Je krijgt de resultaten, met een kleine toelichting, op papier. Wijzen deze in de richting van voorkamerfibrillatie, dan wend je je met dit document best tot je huisarts voor verder onderzoek.

Beter voorkomen

Geen voorkamerfibrillatie te bespeuren? Doe er dan ook alles aan om dit te voorkomen! De basisgezondheidsregels zijn van toepassing: niet roken, twee à driemaal per week aan sport doen, en een optimaal gewicht nastreven door je BMI-score lager te houden dan 25. Ook je bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker onder controle houden of indien nodig laten behandelen is belangrijk.

Diezelfde maatregelen helpen trouwens ook om een herhaling van voorkamerfibrillatie te vermijden. En er is nog meer goed nieuws voor wie met voorkamerfibrillatie kampt. Recente studies wijzen er namelijk op dat bepaalde vormen van voorkamerfibrillatie niet enkel behandelbaar, maar zelfs tegenezenzijn. Beroerte voorkomen én kans op genezing: des te meer reden om je te laten testen dus!

Inschrijven

Wees er tijdig bij! Schrijf je in via www.mijnhartritme.be

 

Laatst gewijzigd Thursday, April 28, 2016 om 9:17 AM