Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Voedingsadvies op maat

Voedingsadvies op maat

Van 9 tot 15 maart is het de week van de diëtist en ook in ons ziekenhuis speelt de dieetafdeling een belangrijke rol. Een ziek lichaam moet op de juiste manier aangesterkt worden en vaak vraagt dat om een aangepaste voeding. Achttien diëtisten, elk met een eigen specialisatie, zetten zich op campus Sint-Jan dan ook dagelijks in om onze patiënten te helpen de juiste balans te vinden in hun eetgewoonten en maaltijden.

 


De juiste brandstof

Voeding is de bron waar we onze energie uit halen, de brandstof van elk lichaam. Voor een gezond, energiek lichaam is het dan ook belangrijk om juist te 'tanken'. Maar wat is nu precies gezonde voeding? Wetenschappelijk onderzoek in dit domein staat niet stil, vandaar dat de richtlijnen regelmatig bijgestuurd worden. Binnen ons ziekenhuis maken we er een punt van deze op de voet te volgen, toe te passen en er de juiste personen van op de hoogte te brengen. Wat gezond is voor de één, is dat niet noodzakelijk voor de ander. Sommige ziektes vragen een zorgvuldig uitgekiend dieet en na sommige operaties, zoals een maagverkleining, eet je best niet meer om het even wat of wanneer.

Individueel advies

Diensthoofd Nadieh Verhoest stuurt een team van 18 diëtisten aan. Om de samenwerkingen tussen de verschillende disciplines binnen het ziekenhuis zo goed mogelijk te ondersteunen, volgen deze gerichte bijscholingen. Zo kunnen ze elk hun eigen specialisaties uitbouwen en zich toespitsen op de specifieke dieetbehoeften die met een bepaalde aandoening of ziekte gepaard gaan. Nauwe samenwerkingen zijn hoe dan ook belangrijk om de voedingsgewoonten en -vereisten van elke patiënt correct te kunnen inschatten. Om deze reden zijn er belangrijke samenwerkingen tussen diëtisten en specialisten, verpleegkundigen en paramedici om de juiste voedingsbehoeften van de patiënt te kunnen bepalen en om hem ertoe aan te sporen de richtlijnen en adviezen nauwgezet na te leven. Op deze manier trachten we zo goed mogelijk aan de voedingsnoden van de patiënt te voldoen.

Oppassen voor ondervoeding

Over alle diensten van het ziekenhuis heen loopt een project om ondervoeding op te sporen en te verhelpen. In tegenstelling tot wat je zou denken, treft dit probleem niet enkel ouderen. Ook jongere mensen verliezen bij ziekte vaak de eetlust. Met een gerichte vragenlijst peilen we bij de patiënten naar het risico op ondervoeding, op basis van hun eetgewoonten voor en tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. Vooral groot gewichtsverlies op korte tijd is een alarmsignaal. Stellen we ondervoeding vast, dan proberen we dit te verhelpen met energierijk voedsel. Als dat niet het gewenste effect heeft, voegen we daar medische bijvoeding aan toe, om in samenspraak met de arts op sondevoeding over te schakelen als ook dit geen resultaat oplevert. Na ontslag laten we onze patiënten vanzelfsprekend niet opnieuw aan hun lot over. We geven hen steeds het nodige houvast om ook thuis goede eetgewoonten en de juiste balans aan te houden.

Zijn vetten slecht?

Dit jaar staat de week van de diëtist in het teken van vetten. Slecht voor de lijn en dus beter vermijden? Niet noodzakelijk! Omega-3, het essentieel vetzuur, heeft veel goede eigenschappen. Zo beschermt het tegen hart- en vaatziekten, is het goed voor het geheugen en absoluut onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen. Maar zoals voor alles geldt dat je er beter goed mee omspringt en er de juiste maat in houdt. Meer informatie over de verschillende soorten vetten vind je terug op onderstaande afbeelding.

Meer informatie?

Je kan terecht op onze dieetafdeling op het nummer 050 45 30 10.

Laatst gewijzigd Monday, March 09, 2015 om 1:26 PM