Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Vernieuwde dienst Intensieve Zorgen op campus Henri Serruys creëert heilzame sfeer

Vernieuwde dienst Intensieve Zorgen op campus Henri Serruys creëert heilzame sfeer

In de vernieuwing van de dienst Intensieve Zorgen op campus Henri Serruys kroop veel zorg en voorbereiding. Het resultaat? Een genezingsbevorderende omgeving, een rustgevend kader dat het medische aspect zoveel mogelijk aan het oog onttrekt. Diensthoofd dr. Catherine Vandewaeter en hoofdverpleegkundige Johan Vervisch vertellen wat dit inhoudt.

Grondige voorbereiding

Sinds 1980 is er een afdeling Intensieve Zorgen op campus Henri Serruys. Die bestond eerst uit vier bedden binnen het operatiekwartier, om in de jaren 90 als aparte dienst met dubbel zoveel bedden een plaats te krijgen. Twintig jaar later maakten nieuwe hygiënevoorschriften, medische en technologische evoluties ook die te krap. Tijd voor uitbreiding, maar we wilden daarbij niet overhaast tewerk gaan. We gingen op zoek naar een concept waar de patiënt maximaal voordeel uit zou halen. Een speciaal opgerichte werkgroep nam onderzoeken en publicaties door, ging in andere ziekenhuizen op bezoek, verzamelde ideeën bij dienstmedewerkers en deed ook een rondvraag naar de ervaringen van oud-patiënten die meer dan 72 uur op onze afdeling verbleven. We kwamen uit bij de 'genezingsbevorderende omgeving'. Die gaat terug op een idee dat de bekende verpleegster Florence Nightingale in de 19de eeuw al verkondigde, maar dat door de razendsnelle medische ontwikkelingen in de vorige eeuw wat op de achtergrond raakte.

Welzijn van de patiënt

In een omgeving met tal van rustgevende elementen willen we de beleving voor de patiënt zo aangenaam mogelijk maken, met de nodige garanties voor zijn comfort en veiligheid. Natuur, daglicht, frisse lucht en een rustgevend geluidskader komen op de eerste plaats, maar ook over kleurgebruik, vormgeving, materiaalkeuze, ruimtegebruik, dag- en nachtritme, privacy en visuele nabijheid van de zorgverleners is nagedacht. We keerden de rollen om: niet wat voor de arts het meest praktisch is, maar wat de patiënt ten goede komt, staat centraal. Alles wat stress of verwarring in de hand kan werken, zoals spiegelende objecten, felle lichtbronnen of hoogtechnologische apparatuur, staat buiten het zicht van de patiënt. Het mobiele ziekenbed kan naar het raam gedraaid worden en dankzij de tillift kunnen zelfs ernstig zieken soms naar de zetel verhuizen in plaats van de hele tijd in bed te liggen. Een groot luchtverversingssysteem zorgt zes maal per uur voor verse, gefilterde lucht die vrij is van bacteriën en allergenen. Het alarm van de vernieuwde monitoringinstallatie is op de centrale desk aangesloten. Zo kan het geluid in de box zelf gedempt of uitgeschakeld blijven. Camerabewaking met monitor bij de verpleegpost helpt om patiënten met neiging tot verwardheid niet aan hun bed te hoeven binden. Doorheen een schuifraam zien patiënten ons aan het werk zonder dat ze in hun privacy gestoord worden en als we dit openschuiven, kunnen ze ook een praatje slaan.

Duidelijke en open communicatie

Ook de familie van onze patiënten en de communicatie met hen speelt een rol in het concept. Het valt op hoe door de algemene vergrijzing steeds oudere en ziekere patiënten op onze dienst belanden; een goed beleid inzake levenseinde was dus aan de orde. Het heeft geen zin iemand te blijven behandelen als die geen vooruitzicht meer heeft op een kwaliteitsvol leven. In dergelijke beslissingen betrekken we de huisarts zoveel mogelijk. In een ideale situatie stelt de patiënt in samenspraak met de huisarts tijdig een wilsbeschikking op. Dat geeft de nabestaanden de zekerheid dat beslissingen overeenstemmen met wat de patiënt zelf heeft gewild. Is er geen hoop meer, dan blijft een patiënt wel bij ons op de afdeling: zowel met hemzelf als met de familie is het contact dan al opgebouwd en hem de best mogelijke comfortzorgen bieden blijft belangrijk. Wie daar nood aan heeft, kan dan ook terecht bij een van onze psychologen of sociaal assistenten. Dankzij het nieuwe concept hoeft een delicaat gesprek voeren niet naast het ziekenbed, in de gang of in de wachtzaal te gebeuren, maar kan dit in het serene kader van de polyvalente vergaderzaal.

 

Laatst gewijzigd Wednesday, August 26, 2015 om 3:29 PM