Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Verfijning ablatietechnologie draagt bij tot doeltreffendheid behandeling voorkamerfibrillatie

Verfijning ablatietechnologie draagt bij tot doeltreffendheid behandeling voorkamerfibrillatie

Sinds we de ablatietechnologie in 2007 voor het eerst toepasten in de behandeling van voorkamerfibrillatie zijn er op campus Sint-Jan reeds 3.500 dergelijke procedures uitgevoerd. De verdere verfijning van de technologie leidt tot steeds betere resultaten.

 

Wat is ablatie?

Hartritmestoornissen zoals voorkamerfibrillatie ontstaan doordat foute prikkels vanuit de longaders naar het hart gestuurd worden. Door middel van ablatie kan de cardioloog een klein littekentje maken ter hoogte van de longaders zodanig dat de foute prikkels het hart niet meer binnen kunnen. Dit gebeurt door een speciale katheter langs de lies in te brengen, tot bij het te behandelen hartweefsel, om daar dan de kathetertip te verhitten.

Sterke competenties

Op campus Sint-Jan zijn sinds 2007 reeds meer dan 3.500 ablatieprocedures voor voorkamerfibrillatie uitgevoerd. Alhoewel ablatie voor voorkamerfibrillatie in drieëntwintig centra in België mogelijk is, voeren onze cardiologen ongeveer een vijfde van het totaal aantal behandelingen in België uit. We hebben dus heel wat ablatie-expertise in huis.

Preciezere berekeningen

In de loop der jaren is de technologie steeds sterker verfijnd. Deze verfijning schuilt vooral in de vernieuwing van de algoritmes die onze cardiologen gebruiken. Hun berekeningen zorgen ervoor dat de nodige weefselbeschadiging met de grootste precisie worden uitgevoerd: op de juiste plaats, op het beste tijdstip, met de juiste hoeveelheid energie en met het ideale contact.

Verbeterde resultaten

Harde cijfers zijn er nog niet, maar ons cardiologenteam heeft nu al sterk de indruk dat deze verbeterde technologie vruchten afwerpt. Bij de controle-onderzoeken, zowel met elektrocardiogrammen als Holter-monitoring, stellen de artsen al minder ritmestoornissen vast en steeds minder patiënten keren na de behandeling terug met klachten. Herbehandeling blijkt dus in steeds minder gevallen vereist. Opvolging van onze patiënten zal deze positieve resultaten hopelijk in 2018 bevestigen.

 

 

Laatst gewijzigd Monday, July 10, 2017 om 8:55 AM