Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Vaatheelkunde met nog meer precisie dankzij hybride zaal

Vaatheelkunde met nog meer precisie dankzij hybride zaal

In het operatiekwartier van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV is een hoogtechnologische operatiezaal in gebruik genomen: een “hybride” zaal. Ze combineert een moderne gedigitaliseerde operatiezaal met een up-to-date katheterisatielabo (cathlab). De zaal in Brugge is uniek door het concept van de apparatuur maar ook door de ruimte, die een grote flexibiliteit toelaat. Met minder stralen en minder contraststof kunnen we ingrepen nu nog preciezer uitvoeren.

Steeds vaker maakt men bij operaties van de bloedvaten gebruik van doorlichting (medische beeldvorming) voor de uitvoering van ballondilataties en de plaatsing van stents en endoprothesen (vaatprothesen die via het bloedvat worden geplaatst). Hoe beter de beeldvormende technieken, hoe preciezer we kunnen werken en hoe beter we in staat zijn om, via een kleine opening in de huis, ook de fijnere bloedvaten te behandelen.

Deze complexe ingrepen vragen bij voorkeur een combinatie van beeldvormingstechnieken en klassieke operatietechnieken. Dat betekent dat de meest nauwkeurige beeldvorming, die zich tot nog toe enkel in cathlabs bevond, kan uitgevoerd worden in de veilige en steriele omgeving van een operatiezaal. De hybride zaal beantwoordt aan dit unieke concept.

De logge cathlabapparatuur, klassiek met plafondophanging, is moeilijk te integreren in de steriele structuur van een operatiezaal. Ook de flexibiliteit is beperkt door de vaste structuren. Daarom hebben we in Brugge geïnvesteerd in een zaal die bestaat uit een mobiel gerobotiseerd cathlab. Laserpositionering maakt het mogelijk om de opstelling in de ruimte tot op een honderdste van een millimeter aan te passen. Doordat de apparatuur niet aan het plafond bevestigd is, respecteert ze de steriliteitsprincipes in een operatiezaal. Het is het derde apparaat van deze soort dat in Europa geïnstalleerd wordt. Het hybride karakter en de flexibele inzetbaarheid komt in Brugge nog sterker naar voren door de royale ruimte die de apparatuur toegekend kreeg.

De beeldvorming biedt zelfs mogelijkheden om een kleine CT-scan uit te voeren of de 'image fusion'-techniek toe te passen. Bij die laatste gebruiken we eerder gemaakte CT-scans om 3D-beelden te maken die we projecteren in de live beelden tijdens de operatie. Dat is enkel mogelijk door de exacte positionering van de c-boog in de ruimte en de perfecte koppeling met de tafelpositie. Dergelijke technieken zorgen ervoor dat we tijdens de operatie veel minder contraststof nodig hebben en de straling voor de patiënt kunnen beperken.

Kortom, dankzij deze unieke technologie kunnen we stents en endoprothesen veel exacter plaatsen en ook fijnere bloedvaten behandelen omdat betere beeldvorming het mogelijk maakt fijnere katheters en ballonnen te gebruiken. Dat lukt bovendien met minder contraststof en bestraling.

Een belangrijke aanwinst voor het ziekenhuis, maar vooral een aanwinst voor onze patiënten.

 Hybride zaal 2

Laatst gewijzigd Monday, February 23, 2015 om 10:26 AM