Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Radioactieve injecties voor behandeling van prostaatkanker met uitzaaiingen naar het bot

Radioactieve injecties voor behandeling van prostaatkanker met uitzaaiingen naar het bot

Sinds de ontdekking van het eerste radiumisotoop aan het einde van de 19de eeuw legde de kennis over dit chemische element en zijn negatieve en positieve eigenschappen een hele weg af. Recente studieresultaten brachten het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV ertoe radium-223 chloridetherapie op beide campussen toe te voegen aan de behandelingsopties voor prostaatkankerpatiënten met uitzaaiingen in het gebeente.

 


Feeëriek licht

Toen Marie Curie en haar man Pierre er in 1898 in slaagden twee tot dan onbekende, sterk radioactieve elementen te isoleren, noemden ze het eerste 'polonium', naar Polen - het geboorteland van Marie, en het tweede 'radium', een van het Latijn afgeleide verwijzing naar de stralen die het element afgaf. De radioactiviteit van dat laatste element was zo sterk dat het een feeëriek groen licht afgaf in het donker.

Het radiumisotoop dat de Curies ontdekten was radium-226, het isotoop dat het vaakst voorkomt. Sommige biologische effecten ervan werden al snel duidelijk. Toen fysicus Antoine Becquerel enkele uren met een flesje radium in zijn zak rondliep, merkte hij tot zijn verbazing op dat er een huidzweer was ontstaan. Enthousiast bond Pierre Curie een buisje gevuld met radium aan zijn arm, waarna hij tot zijn grote vreugde opnieuw een soort van brandwonde vaststelde. Al snel vatte hij het idee op om kanker te behandelen met dit nieuwe type straling.

Helende krachten

Men ontdekte ook dat radium in het gesteente van sommige natuurlijke warmwaterbronnen bij zijn radioactief verval radon-222 gas afgeeft aan het water. De conclusie leek duidelijk: deze elementen waren vermoedelijk verantwoordelijk voor de helende krachten die al sinds eeuwen aan dergelijke bronnen werden toegeschreven. Het idee groeide dat radioactiviteit in hoge dosissen destructief was, maar in lage dosissen positieve effecten had.

In het begin van de jaren 20 ontstond daardoor een heuse 'radium-industrie': het werd toegevoegd aan producten zoals tandpasta, lippenstift, huidcrèmes, chocolade en potentieverhogende suppo's. Tonische radiumdrankjes werden een ware rage, maar waren duur en vooral weggelegd voor de high society. Een grote fan was de rijke New Yorkse industrieel Eben Byers. In drie jaar tijd consumeerde hij meer dan 1000 flesjes 'Radithor', dat radioactieve elementen bevatte. Hij deelde het goedje uit aan familie en vrienden, en liet ook zijn renpaarden ervan drinken. Tot hij ziek werd. The Wall Street Journal kopte: 'Het radiumwater werkte prima, tot zijn kaak eraf viel'. Het radium, dat zich gedraagt als calcium, had zich in zijn botten opgehoopt en daar vernieling gezaaid. Radiumvergiftiging was reeds bekend bij fabrieksarbeidsters die wijzerplaten met fluorescerende radiumverf beschilderden en systematisch de penseeltip in hun mond staken om nauwkeuriger te kunnen werken, maar radiumvergiftiging bij een societyfiguur was ongezien. Byers stierf in 1932 en het schandaal van zijn dood zorgde voor een snelle ineenstorting van de radioactieve kwakzalverij en voor een strengere wetgeving over het gebruik van radioactieve producten.

Langere levensverwachting, betere levenskwaliteit

Maar laat het nu net de radiumeigenschappen zijn die Eben Byers fataal werden, die tegenwoordig positief kunnen bijdragen tot de behandeling van uitzaaiingen in het bot. Een recente studie wees uit dat een radium-223 behandeling de overleving van prostaatkankerpatiënten die uitzaaiingen in het bot vertonen en niet meer gevoelig zijn voor een hormonale behandeling, met gemiddeld 3,6 maanden verlengt.Het heeft op de koop toe een gunstig effect op de levenskwaliteit: de verschijning van de eerste symptomen in het beenderstelsel wordt gemiddeld met 5,8 maanden uitgesteld.

De therapie met radium-223 chloride (Xofigo®) wordt sinds kort op twee campussen van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV toegepast. Ze vormt een extra aanvulling op de therapeutische mogelijkheden voor uitgezaaide prostaatkanker, zoals hormonale therapie, externe radiotherapie en chemotherapie. Toediening gebeurt op basis van een multidisciplinaire beslissing, genomen door een team van urologen, radiotherapeuten, oncologen en 'isotopisten'. De behandeling gebeurt poliklinisch en bestaat uit in totaal zes injecties in de ader, om de vier weken. Onder strikte voorwaarden wordt ze terugbetaald.

 

Laatst gewijzigd Monday, October 26, 2015 om 1:21 PM