Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Orthopedische problemen nog beter behandeld dankzij samenwerking tussen ziekenhuizen

Orthopedische problemen nog beter behandeld dankzij samenwerking tussen ziekenhuizen

De diensten Orthopedie van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV en het AZ Sint-Lucas Brugge werken nu bijna 1 jaar nauw samen. Op die manier willen ze hun patiënten nog beter helpen. Hoog tijd voor een tussentijdse evaluatie. Diensthoofden Orthopedie van de beide ziekenhuizen, dr. Bruno Vandekerckhove en dr. Luc Vanden Berghe, lichten toe.

De juiste arts voor elk probleem

"Het is een idee waar lang en door verschillende artsen diep over nagedacht is," geven beide dokters mee. "Hoofdvoorwaarde was dat dit voor de patiënten geen enkel nadeel zou inhouden en dat zij vrij zouden blijven in hun ziekenhuiskeuze. We wilden het systeem doorbreken waarin ziekenhuizen artsen exclusief aan zich koppelen. Als een dokter die aan een ander ziekenhuis verbonden is, het probleem beter kan behandelen, is het toch beter voor de patiënt als die zich over het probleem kan ontfermen. Dat is een trend die we al langer zien in de medische wereld. Waar 'de chirurg' aanvankelijk alle operaties voor zijn rekening nam, zien we nu binnen onze dienst al een opsplitsing in bovenste lidmaat, onderste lidmaat, wervelzuil, pediatrie, handcentrum en zelfs verdere subspecialisatie in voet, knie, schouder, enz. Kennis en kunde die we nu nog verder kunnen uitbreiden."

Dankzij de samenwerking komen de diensten Orthopedie aan 16 stafleden, wat overeenstemt met het aantal in UZ Gent. "Het niveau staat in beide ziekenhuizen al heel hoog, onder meer met ons internationaal erkend handcentrum en de dienst pediatrie scoren we hoge toppen," zeggen de diensthoofden. "Een grotere groep geeft het voordeel dat elke arts zijn bedrevenheid in subspecialisaties steeds verder kan verfijnen. We willen op termijn de afwezigheid van een universitair ziekenhuis in West-Vlaanderen opvangen. Omdat er per discipline meerdere specialisten zijn, hoeven we patiënten met een specifiek probleem bij afwezigheid van de gespecialiseerde arts niet te laten wachten of toch laten verzorgen door een dokter die een andere tak van de orthopedie beter beheerst en dat zo goed mogelijk zal doen, maar niet optimaal. Dit alles koppelen we bovendien aan een uitstekende, iets persoonlijkere service dan de meeste universitaire ziekenhuizen aanbieden."

De patiënt is de grote winnaar

Het is niet de bedoeling dat patiënten zich verplaatsen en in functie van hun probleem maar in één van beide ziekenhuizen terecht kunnen. Beide locaties bieden de hele waaier van orthopedische zorgen aan. De artsen pendelen tussen de ziekenhuizen. "We verplichten niemand om op beide locaties te werken, maar stimuleren het wel," aldus dr. Vandekerckhove en dr. Vanden Berghe. "De nieuwe werkwijze zorgde ook voor een groter evenwicht in de verdeling van patiënten en sterk verkorte wachtlijsten."

Laatst gewijzigd Thursday, November 20, 2014 om 1:20 PM