Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Nieuwe chirurgische wereldprimeur voor AZ Sint-Jan Brugge

Nieuwe chirurgische wereldprimeur voor AZ Sint-Jan Brugge

Op 25 juli 2012 werd in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV een tweede chirurgische wereldprimeur verricht door de dokters van het “Schisis & Craniofaciaal Centrum Brugge” van de dienst Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Dit onder leiding van Prof. Dr. Swennen in samenwerking met een gespecialiseerd anesthesiologisch team voor robot- en pediatrische anaesthesie. Het betreft een robot-geassisteerde spraakverbeterende operatie (farynxplastiek) bij een vijfjarig patiëntje.

'Spraakverbeterende operatie (farynxplastiek)'

Ondanks langdurige logopedie is het soms mogelijk dat het gewenste spraakresultaat niet of onvoldoende bereikt kan worden voornamelijk bij schisispatiënten met een gespleten week verhemelte. Een spraakverbeterende operatie (farynxplastiek) waarbij de achterwand van de keel verbonden wordt met het zachte gehemelte kan hierbij een oplossing bieden na overleg tussen de logopedist en de chirurg. Voor deze operatie wordt het kind klassiek ongeveer vijf dagen in het ziekenhuis opgenomen.

'Da Vinci Robot'

Op 25 juli werd een spraakverbeterende operatie (farynxplastiek) succesvol doorgevoerd met behulp van de 'Da Vinci Robot' bij een vijfjarig patiëntje. Het grote voordeel van het gebruik van de robot ligt erin dat de chirurg een ongeziene toegang heeft tot het operatieveld. De robot zorgt niet enkel voor een uitvergroting die toelaat de anatomie van de spieren van het weke verhemelte met een factor x10 te evalueren, maar ook om in een nauwe toegang uiterst precies te werken dankzij de wendbaarheid van de polsgewrichten van de robotinstrumenten wat de menselijke hand niet toelaat. Twee dagen na de operatie kon het vijfjarige patiëntje de kinderafdeling van het ziekenhuis reeds verlaten.

Het "Schisis & Craniofaciaal Centrum Brugge" had eerder dit jaar reeds op  14 mei 2012 voor het eerst wereldwijd het gespleten verhemelte bij een schisispatiëntje van één jaar succesvol gesloten met behulp van de "Da Vinci Robot". Deze operatie werd door het team sinds één jaar uiterst grondig voorbereid.

Het patiëntje is intussen vlot hersteld van de operatie. Twee weken na de operatie merken niet alleen de ouders en grootouders een duidelijke verbetering van de spraak maar dit laatste wordt ook bevestigd door de logopedist. Het is uiteraard nog te vroeg voor objectieve conclusies maar de eerste resultaten zijn alvast veelbelovend.

 

Chirurgische wereldprimeur 2 collage

Laatst gewijzigd Friday, August 10, 2012 om 10:26 PM