Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Nieuwe Barrett-behandeling kan slokdarmkanker voorkomen

Nieuwe Barrett-behandeling kan slokdarmkanker voorkomen

De laatste dertig jaar zien we een sterke toename van het aantal gevallen van slokdarmkanker. Tot vijf jaar geleden zat er bij de vaststelling van tumoren in de slokdarm niets anders op dan overgaan tot de verwijdering van een gedeelte van de slokdarm. Dr. Hans Orlent van de dienst Maag-, Darm- en Leverziekten legt in een interview uit hoe slokdarmkanker dankzij een nieuwe techniek, de Barrett-ablatie, voorkomen kan worden.

 

Barrett-slokdarm als voorbode van kanker

Barrett-slokdarm is een aandoening in de slokdarm, aan de overgang naar de maag, waarbij het slijmvlies op de slokdarmwand verandert van structuur. De cellen van het weefsel nemen de structuur aan van maagweefsel; doorgaans gebeurt dit door zure oprispingen. Dit Barrett-slijmvlies kan de voorbode zijn van kanker, maar de evolutie naar kankerontwikkeling in een Barrett-slokdarm is een heel traag proces in verschillende fases. Dat maakt het mogelijk om patiënten nauwkeurig op te volgen en te screenen aan de hand van een endoscopie of kijkonderzoek. "Als zo'n onderzoek uitwijst dat er een verhoogd risico op kankerontwikkeling is, kunnen we ingrijpen met een nieuwe techniek: de radiofrequente ablatie (RFA)", aldus dr. Orlent.

De behandeling

Aan een RFA-behandeling gaat steeds een grondige endoscopie vooraf om gevorderde tumorale letsels uit te sluiten, want in dat geval komen ze niet meer in aanmerking voor ablatie. Komt de patiënt wel in aanmerking voor RFA, dan volgen er op de endoscopie meestal twee ablatiesessies. Elke stap vraagt een tussentijd van een twee- à drietal maanden waarin de patiënt zuurremmers moet nemen om de genezing te bevorderen. "Tijdens de RFA-behandeling brengen we via de mond een flexibele sonde tot aan het Barrett-slijmvlies ter plaatse", legt dr. Orlent uit. "Aan het uiteinde van de slang is een opblaasbare ballon bevestigd, met daarrond een electrode. Door de ballon op te blazen wordt de electrode tegen de slokdarmwand gedrukt en vervolgens kortstondig verhit. Zo branden we het slechte slijmvlies weg. In de tweede sessie behandelen we telkens ook de overgang tussen slokdarm en maag mee, om te voorkomen dat er zich in die zone opnieuw Barrett-weefsel zou vormen."

Goede resultaten

"Wij zijn één van de zes ziekenhuizen in België die deze behandeling toepassen en we doen dit intussen sinds 2011", zegt dr. Orlent. "Met deze aanpak en technieken slagen we er in meer dan 80% van de gevallen in om de patiënten volledig vrij te maken van risicoweefsel en we zien ook vijf jaar na de behandeling geen terugkeer van het Barrett-syndroom." De behandelingen gebeuren in dagopname. De hinder achteraf is meestal beperkt: wat ongemakken achter het borstbeen, soms met een lichte pijn die een gewone pijnstiller al kan verhelpen. Soms zijn er wat ongemakken bij het eten of een lichte temperatuurstijging de eerste dagen. Medicatie bestaat uit een hoge dosis zuurremmer, waarmee de klachten meestal al na een paar dagen verdwijnen. Het is wel heel belangrijk dat de patiënt zich goed laat opvolgen na een dergelijke techniek.

Laatst gewijzigd Monday, December 08, 2014 om 3:45 PM