Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Menopauzeconsultatie informeert en geeft gericht advies

Menopauzeconsultatie informeert en geeft gericht advies

In het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV kunnen vrouwen sinds september 2015 een afspraak maken voor een menopauzeconsultatie. Hoewel de menopauze een natuurlijke fase in het leven is, is het nog een te weinig gekend onderwerp in België. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd in 2014 door The Belgian Menopause Society. De studie toont aan dat 98% van de Belgische vrouwen de term ‘menopauze’ kent. Een meerderheid (61%) van de ondervraagden meent dat de menopauze een korte, voorbijgaande fase is, terwijl die periode maar liefst een derde van het leven kan beslaan. Tijdens een menopauzeconsult wordt uitgebreid stilgestaan bij de verschillende aspecten van de overgang en hoe daarmee kan worden omgegaan.

Wat betekent menopauze?

Het woord menopauze komt uit het Grieks: 'menos' betekent maand en 'pausos' betekent eind. De menopauze wordt veroorzaakt door het wegvallen van de hormonale productie door de ovaria. De periode verloopt in drie fasen: de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze. De perimenopauze is de periode die voorafgaat aan de menopauze. Vanaf het 40e levensjaar neemt de werking van de eierstokken af en verandert de menstruatiecyclus. Onregelmatige maandstonden en meer of minder bloedverlies kunnen het gevolg zijn. Omdat deze fase een overgang is naar de periode van onvruchtbaarheid, spreken we vaak over de overgang. Wanneer de menstruatie een jaar is uitgebleven, dan stellen we de menopauze vast. De ovariële eicelreserve is dan uitgeput. De gemiddelde leeftijd hiervoor is 51 jaar. Tijdens de volgende periode,  de postmenopauze, past het lichaam zich aan aan de hormonale veranderingen. Die periode duurt voor de rest van het leven.

Ongemakken

Bijna 4 op de 5 vrouwen ervaart  klachten door de hormonale veranderingen. Het is belangrijk om te weten dat ongemakken niet bij alle vrouwen voorkomen en ook niet altijd voor sterke hinder zorgen. Enkele van de klachten die zich kunnen voordoen zijn: warmteopwellingen, gemoedswisselingen, minder goede nachtrust, moeheid, prikkelbaarheid, stijve en droge huid, gewichtstoename, vaginale droogte en urineweginfecties. De menopauze zorgt ook voor een gewijzigd metabolisme, waardoor het risico op een aantal chronische aandoeningen verhoogt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diabetes, hart- en vaatziekten, osteoporose en sommige vormen van kanker.

Begeleiding & advies

Onze menopauzeconsulent leidt de menopauzeconsultatie in goede banen. Deze gespecialiseerde verpleegkundige zal vrouwen correcte informatie aanreiken en op een professionele manier adviseren en begeleiden in deze fase. Wat kan de vrouw zelf doen? Welke hulp kunnen we aanbieden? Welke behandelingen zijn mogelijk bij verschillende klachten? Een gynaecoloog voert de nodige preventieve en diagnostische onderzoeken uit. Indien nodig verwijst deze door naar andere diensten zoals Oogziekten, Urologie, Psychiatrie, Cardiologie of Inwendige Ziekten. Op basis van de onderzoeken maken we een persoonlijk adviesplan op. Zo helpen we om de levenskwaliteit in de menopauze te optimaliseren en deze tot een positieve levensfase om te vormen.

 Voor een afspraak kan je contact opnemen met de dienst Gynaecologie op het nummer 050 45 27 50.

 

Laatst gewijzigd Monday, January 04, 2016 om 9:36 AM