Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Hygiëne en desinfectie als topprioriteit

Hygiëne en desinfectie als topprioriteit

Hygiëne is een absolute prioriteit in een ziekenhuis. Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV blijft zijn hygiëne- en desinfectiebeleid dan ook constant bijsturen en verbeteren.

Feilloze desinfectie

De desinfectie- en sterilisatieprocessen voor het hele ziekenhuis centraliseren betekent weer een stap voorwaarts op dat vlak. Het ziekenhuis wil hiermee tegemoetkomen aan de steeds striktere regelgeving van de overheid, maar ook inspelen op de technische evoluties die een steeds feillozere desinfectie toelaten. Het nieuwe gebouw voor de endoscopie-activiteiten van de dienst Maag-, Darm- en Leverziekten zou hier het ideale kader voor bieden. In een interview legt dr. Hans Orlent uit wat de voordelen zijn.

Nood aan ruimer endoscopieplatform

"Flexibele endoscopie is ontstaan in de jaren 80 en heeft dan een steile vlucht genomen", geeft dr. Orlent aan. "Binnen onze dienst Maag-, Darm- en Leverziekten vormen deze kijkonderzoeken en -operaties een kernactiviteit, maar ze worden ook in andere disciplines frequent toegepast en de toepassingsmogelijkheden en het volume van endoscopische behandelingen blijft stijgen. Zo heeft de opstart van het bevolkingsonderzoek ter preventie van darmkanker bijvoorbeeld voor een forse toename van darmonderzoeken gezorgd, maar ook poliepen of kleine tumoren wegnemen gebeurt met die techniek. Afhankelijk van het soort onderzoek komt aan een endoscopische ingreep bovendien ander materiaal te pas en al het herbruikbare materiaal moet achteraf natuurlijk grondig gedesinfecteerd worden. Op onze dienst voelden we dan ook de nood aan ruimere voorzieningen."

Aangenamer en veiliger

"We besloten daarom een nieuwe ruimte te creëren waar we onze patiënten op een aangename manier kunnen ontvangen en verzorgen," gaat dr. Orlent verder. "Dat geeft ons meteen ook de mogelijkheid om de desinfectie van het materiaal te perfectioneren. Zo is het voor de flexibele scopen bijvoorbeeld uiterst belangrijk om deze na elk gebruik grondig te desinfecteren. We streven naar een systeem waarbij we alle tussenstappen in het desinfectieproces in kaart brengen zodat we kunnen zien op welk tijdstip door welke arts en verpleegkundige een bepaalde scoop gebruikt werd en controleren of een bekwaam medewerker die daarna in een desinfectietoestel stopte, of het desinfectieproces correct verliep en of hij op de correcte manier opgeslagen is. Door hiervoor de beste toestellen te installeren en deze taken aan gespecialiseerd personeel toe te vertrouwen, verhogen we de patiëntveiligheid."

Laatst gewijzigd Wednesday, December 10, 2014 om 9:08 AM