Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Hoger risico op RSV-infectie tijdens de feestdagen

Hoger risico op RSV-infectie tijdens de feestdagen

Het Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV) is een seizoensgebonden virale infectie die in België doorgaans circuleert tussen november en april, met pieken in januari of februari. Bij de meeste mensen veroorzaakt het luchtweginfecties waarbij de symptomen zich beperken tot een gewone verkoudheid, maar voor sommige patiënten kan dit virus echt gevaarlijk zijn. Pneumologe Charlotte Depuydt legt uit waarom.

 "RSV is een virus dat zich deelt in de neus en de keel en dan gaat afzakken naar de luchtwegen toe", zegt dr. Depuydt. "Naar de kleine luchtwegen tot in de longblaasjes, waar ze niet alleen voor infectie en ontsteking van de kleinste luchtwegen (bronchiolitis) kunnen zorgen, maar ook voor longontsteking. Hoe zwakker iemands afweer is, hoe erger de symptomen kunnen  zijn. Dat kan gaan tot zware ademproblemen die ertoe kunnen lijden dat het lichaam zelf onvoldoende zuurstof in het bloed kan opnemen en ademhalingsondersteuning nodig kan hebben. Iedereen kan meermaals per jaar een RSV-infectie oplopen, maar de symptomen beperken zich vaak tot een banale verkoudheid. De grootste risicogroep zijn kinderen jonger dan twee jaar, maar ook oudere patiënten met verzwakte algemene weerstand, of mensen met long-, hart- of immuniteitsproblemen, zoals bloedziekten, lopen een verhoogd risico."

Herkennen

Bij een banale verkoudheid met een beetje neusloop is er geen reden tot paniek. De huisarts zal dan ook enkel therapie voorschrijven die de symptomen verhelpt, maar bij aanslepende klachten, toenemende kortademigheid, suffer worden van de patiënt of zichtbare tekenen van ernstig zuurstoftekort zoals vb. sneller oppervlakkig ademen of blauwe lippen zijn verdere stappen tot doorverwijzing naar het ziekenhuis noodzakelijk.

Sinds enkele jaren zijn er nieuwere labotechnieken voorhanden waarmee snel het onderscheid tussen de verschillende virusinfecties van het ademhalingsstelsel en zelfs bacteriële of schimmelinfecties gemaakt kan worden. Het volstaat om een wisser van keel- en neusslijmvlies te nemen om in het laboratorium te laten onderzoeken. De correcte diagnose stellen is belangrijk aangezien virale infecties niet reageren op antibioticatherapie en er voor zeer hoog risicopatiënten met sterk verminderde immuniteit wel antivirale therapie bestaat tegen RSV-infecties die best zo snel mogelijk opgestart wordt om falen van het ademhalingsstelsel te voorkomen. "Het gaat dan om een intensieve therapie, waarbij de patiënt viermaal daags een prikkelende aerosoltherapie met ribavirine toegediend krijgt", legt dr. Depuydt uit.

Preventie

Er bestaan nog geen vaccins die een RSV-infectie afdoende tegengaan. Elke virale infectie maakt de patiënt wel gevoeliger voor andere infecties. Omdat dubbele infecties uit den boze zijn, is een griepvaccin voor risicogroepen dus een must. "Hand- en hoesthygiëne is echt wel het allerbelangrijkste tijdens een infectieperiode, net als het vermijden van sigarettenrook ", benadrukt dr. Depuydt. "Behoor je tot een risicogroep of kom je in contact iemand die ertoe behoort, dan moet je heel regelmatig de handen wassen en voor ons als medische zorgverleners is het ook noodzakelijk om deze voor en na contact met elke patiënt te ontsmetten met handalcohol. Ter preventie van overdracht van de ziekte treffen we voor hoog-risicogroepen en bevestigde RSV-besmette patiënten isolatiemaatregelen in het hospitaal en is ook het dragen van een masker voor de mond aangewezen, zowel voor de patiënt als voor zijn omgeving. Loop je een sterk verhoogd risico op besmetting met kans op ernstige infectie, dan vraag je mensen die langs willen komen, maar verkouden zijn, beter om het bezoek uit te stellen. Je vermijdt ook best besloten, warme ruimtes waar veel mensen bij elkaar zijn. De feestdagen zijn dan wel gezellig, maar jammer genoeg de slechtste periode van het jaar om virale infecties door te geven."

Laatst gewijzigd Tuesday, December 23, 2014 om 10:23 AM