Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Het oncologisch centrum, samenwerken tegen kanker!

Het oncologisch centrum, samenwerken tegen kanker!

Het oncologisch centrum van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV is een van de grotere centra voor kankerbehandeling in Vlaanderen, met Brugge als uitvalsbasis. Alles staat er in het teken van de best mogelijke zorgen bieden aan kankerpatiënten. Hoe? Door samenwerking en overleg: tussen de artsen onderling, de zorgteams, de diverse diensten en ook met andere ziekenhuizen. En natuurlijk door de nieuwste behandelingsmogelijkheden en -technologieën op de voet te blijven volgen.Op campus Sint-Jan vormen de diensten medische oncologie, nucleaire geneeskunde en radiotherapie één departement: het oncologisch centrum. Ze liggen naast elkaar en dat zorgt voor hechte samenwerkingen, in het voordeel van de patiënt.

Hoogtechnologische toestellen

De dienst radiotherapie kocht recent twee hoogtechnologische bestralingstoestellen aan om de steeds toenemende patiëntenaantallen te kunnen behandelen. Dat brengt het aantal toestellen dat fulltime ter beschikking staat voor bestraling van patiënten op vier. In de toekomst wordt dat aantal mogelijk nog uitgebreid. De toestellen zullen het ook mogelijk maken om nieuwe, technologisch verfijnde bestralingstechnieken aan te bieden.

Ook de dienst nucleaire geneeskunde voegt nieuwe therapieën toe aan het behandelingsaanbod. Deze kreeg bovendien de goedkeuring om het tweede PET-CT-scantoestel van West-Vlaanderen te plaatsen.

Nieuwe medicatie

Omdat het oncologisch centrum zelf ook wil bijdragen tot de vooruitgang in kankerbehandeling neemt de dienst medische oncologie jaarlijks deel aan een twintigtal klinische studies, waarvan een aantal al tot de lancering van nieuwe medicatie leidden.

Zorg naar patiënt brengen

Het oncologisch centrum werkt nauw samen met andere ziekenhuizen en campussen in de provincie West-Vlaanderen, van Veurne tot Knokke-Torhout. De oncologen van de diverse ziekenhuizen overleggen niet alleen onderling, indien nodig verplaatsen de artsen van campus Sint-Jan zich naar andere ziekenhuiscampussen om er ter plaatse consultaties te houden. Ervaring leert dat dit de beste manier is om zo veel mogelijk patiënten de juiste zorgen te kunnen bieden.

Haaruitval beperken

Iets waar het departement zeker veel belang aan hecht, is de levenskwaliteit van de patiënten. Zo staat er een groot aantal koelkappen ter beschikking van de patiënten. Bij bepaalde chemotherapieën kunnen deze kappen haaruitval beperken of zelfs voorkomen omdat de extreem koude temperatuur van de kap ervoor zorgt dat de chemotherapie veel moeilijker in de hoofdhuid kan doordringen. Op campus Sint-Jan krijgt elke patiënt die ervoor in aanmerking komt de koelkap aangeboden.

Gelijkwaardige begeleiding

Er zijn ook zorgpaden voorzien, die het traject uitstippelen dat elke patiënt moet doorlopen. Dat bevordert een doeltreffende, uniforme en dus gelijkwaardige begeleiding voor elke patiënt. Het zorgpad voor borstkankerpatiënten is recent nog hernieuwd en in het komende jaar wil het oncologisch centrum gelijkaardige zorgpaden uitwerken voor patiënten die lijden aan dikkedarm- en prostaatkanker.

Gespecialiseerd team

Voor de begeleiding van de patiënten staat een groot aantal gespecialiseerde verpleegkundigen in. Ze krijgen op hun beurt hulp van een negentienkoppig team van klinisch psychologen, psychiaters, maatschappelijk werkers en een in de sociale gezondheidszorg gespecialiseerde verpleegkundige. Samen met de artsen gaat dit voltallige team er alvast voor om al hun inspanningen in 2017 met een kwaliteitslabel bekroond te zien.

 

Laatst gewijzigd Monday, August 28, 2017 om 8:42 AM