Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Geur- en smaakcentrum helpt nieuw medisch terrein te ontginnen

Geur- en smaakcentrum helpt nieuw medisch terrein te ontginnen

Culinaire programma’s zijn niet meer op twee handen te tellen en winkels verspreiden massaal aantrekkelijke geuren om klanten tot kopen te verleiden. Op medisch gebied is dit nog sterk onontgonnen terrein. Het geur- en smaakcentrum van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV wil de kennis hierover helpen verruimen. Dr. Bob Lerut is de bezieler van het gloednieuwe centrum en zal dit samen met dr. Anne-Sophie Vinck verder uitbouwen. In een interview legt hij uit waarom het centrum werd opgericht.

 

Groeiende medische aandacht voor geur en smaak

"Mijn persoonlijke fascinatie voor geuren en smaken, en in het bijzonder voor wijn, werd aangewakkerd door de stijgende aandacht voor geur- en smaakstoornissen binnen de medische wereld", verklaart dr. Lerut, geneesheer-specialist bij de dienst Neus-, Keel- en Oorziekten. "We kregen ook steeds meer vraag naar expertises op basis van geur- en smaakklachten na ongevallen, een bijkomende reden waarom het geur- en smaakcentrum er gekomen is."

Geur en smaak zijn totaal verschillende zintuigen. Voorheen schreven we de waarneming van elke smaak toe aan een bepaalde locatie op de tong, maar sinds 2006 weten we dat alle smaken overal op de tong waargenomen worden. Er zijn er op dit ogenblik vijf gekend: zoet, zout, zuur en bitter en umami, dat recent als smaak erkend werd en vooral in Azië gekend is. De rest van de sensaties die met eten of drinken gepaard gaan, spelen zich af op het vlak van aromawaarnemingen. Het reukepitheel kan niet alleen gestimuleerd worden door het opsnuiven van een reukpartikel via de neus maar ook door aroma's die via de achterkant van de mond naar de neus opstijgen. De reukzenuwvezels in de neus maken contact met de bulbus olfactorius in de hersenen, het tussenstation tussen het reuksysteem aan de buitenkant van ons lichaam en de centrale verwerking ervan in de hersenen. Twee derde van de patiënten die zich bij het centrum aanmelden, klagen over 'geur- en smaakverlies', maar slechts 2% blijkt een smaakprobleem te hebben.

Sniffin' Sticks en Taste Strips

"De impact van geur- en smaakstoornissen op de levenskwaliteit valt niet te onderschatten", aldus dr. Lerut. "Van lekker eten of een parfum kunnen genieten is belangrijk en we stellen vast dat een verlies van geurvermogen gepaard gaat met een toenemende neiging tot depressie, die opnieuw daalt bij herstel. Het geurvermogen vervult ook een waarschuwingsfunctie. Bedorven voedsel herkennen en tijdig gas- of brandgeur opmerken is van levensbelang." Vermindering of verlies van geur- of smaakvermogen kan verschillende oorzaken hebben: aantasting door een virus, chronische sinusitis of neuspoliepen, beschadiging van een van de onderdelen van het reuksysteem of medicatie. Het kan ook aangeboren zijn of psychiatrische oorzaken hebben. Er bestaan ook reukstoornissen zoals geuren anders waarnemen, geurhallucinaties en voortdurend een slechte geur ruiken, vaak na ongeval.

"Met recent ontwikkelde technieken kunnen we geur en smaak opmeten en vergelijken in functie van de leeftijd", zegt dr. Lerut. "In het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV gebruiken we viltstiften die van een bepaalde geur doordrongen zijn, Sniffin' Sticks. We vragen de patiënt om geblinddoekt bepaalde geuren apart te herkennen en te benoemen of ze tussen verschillende geuren uit te halen .Voor smaaktesten gebruiken we filterpapiertjes, Taste Strips, gedrenkt in verschillende concentraties van één smaak. De bulbus olfactorius kan zich net als het reukweefsel en de smaakpapillen herstellen, vandaar dat we uit het radiologisch opmeten van het volume ervan ook kunnen opmaken of de symptomen te maken hebben met een beschadiging of zelfs afwezigheid van de bulbus olfactorius. Ook functionele beeldvorming zou ons kunnen helpen in de diagnose en therapie van geur- en smaakstoornissen."

Maandelijkse raadplegingen

Het geur- en smaakcentrum van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV reserveert maandelijks één dag voor specifieke geur- en smaakraadplegingen. Niet iedereen met een aanslepende verkoudheid komt hiervoor in aanmerking; de onderzoeken zijn tijdrovend en vooralsnog niet erkend door het RIZIV, dus grotendeels ten laste van de patiënt. Er zijn nog maar weinig behandelingen voorhanden zijn, maar de discipline is in volle ontwikkeling en het centrum wil ze mee verder ontplooien. Een eventueel therapeutisch effect van geurtraining, een behandeling die erop gericht is om de bulbus olfactorius en reukzenuwcellen te herstellen, laat zich doorgaans binnen het jaar zien.

Indien u geur- of smaakstoornissen ondervindt, raadpleeg dan uw huisarts. Indien nodig zal deze u doorverwijzen naar ons geur- en smaakcentrum.

Laatst gewijzigd Monday, February 02, 2015 om 11:44 AM