Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Enkel nog kijkoperaties uitvoeren bij hypofysetumoren bleek goede zet

Enkel nog kijkoperaties uitvoeren bij hypofysetumoren bleek goede zet

Dat de neus toegang tot de hersenen verleent, is al duizenden jaren bekend, maar de eerste operatie via de neus liet tot 1910 op zich wachten. Door de jaren heen evolueerde de techniek aanzienlijk. Sinds 2012 verwijderen de neurochirurgen op campus Sint-Jan tumoren van de hypofyse enkel nog via kijkoperaties. Met succes, want deze aanpak levert positieve resultaten op en er blijken diverse voordelen aan verbonden.

Operatie via de neus

Meer dan 5.000 jaar geleden wisten de Egyptenaren al hoe ze de hersenen uit de schedelpan konden verwijderen via de neus. Ze gebruikten deze techniek bij het mummificeren. Via deze weg bereik je dus ook makkelijk de hypofyse, een kleine hormoonproducerende klier midden in het voorhoofd, onderaan de hersenen. Het duurde echter tot de jaren 1900 vooraleer de eerste patiënt met een hypofysetumor een operatie via de neus onderging. Deze operatie gebeurde in 1910 in Wenen, uitgevoerd door Oscar Hirsch.

Deze techniek werd nadien verfijnd door diverse neurochirurgen die bij elkaar in de leer gingen of inspiratie haalden: de Amerikaan Harvey Cushing, de Schot Norman Dott, de Fransman Gerard Guiot en de Canadees Jules Hardy. Het was deze laatste die in de jaren 70 de operatiemicroscoop hiervoor begon te gebruiken. Ook onze dienst neurochirurgie gebruikte decennialang de techniek van de microscopische operatie via de neus bij patiënten met een hypofysetumor.

Kijkoperatie

Rond het jaar 2000 introduceerden de Italiaanse neurochirurgen Enrico de Divitiis en Paolo Cappabianca de kijkoperatie, waaraan geen operatiemicroscoop meer te pas kwam. Bij deze operatietechniek verloopt de ingreep via de twee neusgaten. Via het ene neusgat gaat het kijkinstrument (de endoscoop) naar binnen, terwijl de operatie zelf via het andere neusgat gebeurt. 

Het gebruik van de endoscoop bezorgt de chirurg een veel breder zicht op het operatieveld. Gezien de nabijheid van belangrijke zenuwen en andere kwetsbare weefsels, maakt dat de operatie een heel stuk veiliger. Het is ook veel comfortabeler voor de patiënt, want neustampons zijn dankzij deze aanpak niet nodig. Patiënten die een nieuwe operatie nodig hebben en eerder al een ingreep ondergingen met de oude techniek hebben het gevoel "dat ze niet geopereerd zijn".

Volledige overschakeling

In 2012 schakelde campus Sint-Jan over naar de puur endoscopische techniek voor het wegnemen van hypofysetumoren. De neurochirurgen bezochten eerst een buitenlands centrum met veel ervaring en volgden enkele gespecialiseerde cursussen. Sindsdien voerden de artsen van de dienst Neurochirurgie de ingreep uit bij iets minder dan 40 patiënten.

De neurochirurg samen met de endocrinoloog of een operatie nodig is in geval van een hypofysetumor. Bij een aantal patiënten is ook een behandeling met medicijnen mogelijk. Is een operatie aangewezen? Dan volgt een bespreking met de neus-keel-oorarts, die deel uitmaakt van het operatieteam. Voor de operatie wordt ook nog de hulp van de neuroradioloog ingeroepen om de MRI-beelden te interpreteren.

Recent nam de dienst zijn resultaten onder de loep. Ze keken onder meer naar de het herstel van storingen in het gezichtvermogen en de hormoonbalans. Elke patiënt kreeg zes maanden na de ingreep een MRI-onderzoek om te kunnen beoordelen in welke mate de verwijdering van de tumor geslaagd was. De resultaten waren vergelijkbaar met en zelfs beter dan de internationale standaard.

 

Laatst gewijzigd Monday, April 10, 2017 om 2:35 PM