Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Eerste cardiale ingreep in hybride zaal: een succes

Eerste cardiale ingreep in hybride zaal: een succes

Op zeven mei voerde een team van cardiologen, hartchirurgen en cardio-anesthesist voor het eerst een hybride cardiale ingreep uit in de nieuwe hybride zaal die sinds januari 2015 in gebruik is op campus Sint-Jan van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV. Een veertiger met kamerhartritmestoornissen onderging er met succes een kathetherablatie.

Het hartteam van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV droeg hem naar voor als kandidaat om een simultane epicardiale en endocardiale katheterablatie te ondergaan in de hybride zaal.

De hybride zaal biedt de perfecte infrastructuur om de krachten tussen cardiologen en cardiochirurgen te bundelen. Ze is equivalent uitgerust aan een hartkatheterisatiekamer, met de best mogelijke fluoroscopie en alle benodigde mappinginstrumenten, en biedt tegelijk de vereiste steriele omgeving om chirurgisch aan de slag te gaan, evenals de benodigde randapparatuur om op kunsthart over te gaan, die in een traditioneel cathlab ontbreekt.

Een team bestaande uit cardiologen Prof. dr. René Tavernier en dr. Ruan Louw, anesthesist dr. Thomas Verhaeghen en hartchirurgen dr. Marc Schepens en Dr Eric Graulus ging gezamenlijk aan de slag om een epicardiale en endocardiale map te maken van de ritmestoornis en aansluitend de ablatie aan beide kanten uit te voeren, met het gewenste resultaat.

"Op basis van dit eerste succes willen we voortaan eenmaal per week gelijkaardige ingrepen inplannen waarbij de expertises van verschillende hartspecialisten op elkaar kunnen inspelen en aansluiten", geeft dr. Yves Vandekerckhove, diensthoofd Cardiologie in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV mee. "De hybride zaal opent zo de deur naar doeltreffende hartzorg voor nieuwe patiëntengroepen die we eerder geen optimale oplossing konden bieden."

Laatst gewijzigd Friday, May 22, 2015 om 11:07 AM