Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Een kijkje nemen in de kaak

Een kijkje nemen in de kaak

Zo’n vijf procent van de bevolking heeft problemen met het kaakgewricht. Wanneer de klassieke behandeling met ontstekingsremmers onvoldoende pijnvermindering oplevert, komt de patiënt in aanmerking voor een kijkoperatie (artroscopie) van het kaakgewricht. Dr. Bernard Bonte van de dienst mond-, kaak- en aangezichtschirurgie legt uit wat die ingreep inhoudt.

Kaakgewrichtsproblemen

Het kaakgewricht bestaat uit een kaakkop die draait in een kom aan de schedelbasis, met een tussenschijf die bestaat uit collageen bindweefsel met elastische vezels, en die de beweging van de kaakkop mogelijk maakt. Het gewricht kan aangetast worden door een reumatische aandoening of artrose, maar wat het vaakst voorkomt, is een ontwrichting van de tussenschijf naar voren of naar binnen toe. Daardoor vermindert de beweeglijkheid van het gewricht, wat op zijn beurt tot vergroeiingen kan leiden die pijn veroorzaken. De patiënt heeft dan de neiging een pijnverlichtende houding aan te nemen. Als de ziekte verdergaat, raken de weefsels van het kapsel en de omliggende spieren vervormd, met steeds meer bewegingsbeperkingen of zelfs kaakklem tot gevolg.

Symptomen, diagnoseen behandeling

Bij een ontwrichting van de tussenschijf in het kaakgewricht klaagt de patiënt over pijn voor zijn oorschelp, die erger wordt als hij het gewricht belast. Een subtiele 'klik' vormt dikwijls de eerste klacht als de tussenschijf naar voren toe ontwricht raakte. Op termijn kan dit overgaan naar voortdurende pijnklachten waartegen doorsnee pijnmedicatie niet helpt. De pijn kan ook uitstralen naar kauwspieren, hals en oor. Veel patiënten worden verwezen door de neus-, keel- en oorarts bij wie ze terechtkwamen met pijn in het oor. Bij onderzoek voelt de patiënt pijn wanneer de arts het kaakgewricht en de kauwspieren betast en soms is er een beperking van de mondopening. Als de arts een klik hoort bij het beluisteren met een stethoscoop kan dat ook wijzen op een ontwrichting van de tussenschijf. Bij artrose van de kaakkop maakt het gewricht krakende geluiden. Een röntgenfoto van de onder- en bovenkaak kan aantonen of er sprake is van een infectiehaard aan de tanden zoals een cyste of een geïnfecteerde wijsheidstand. Dat kan namelijk ook de oorzaak zijn van pijn die naar het kaakgewricht uitstraalt. Vaak wordt de röntgenfoto aangevuld met een cone-beam CT-scan en een MRI voor een meer gedetailleerde evaluatie van de tussenschijf en om na te gaan of het kaakgewricht onderhevig is aan artrose of botoedeem. De initiële behandeling voor kaakgewrichtsproblemen is gedurende een aantal weken ontstekingsremmers nemen, fysiotherapie en relatieve rust van het gewricht. Patiënten die geen pijnvermindering ondervinden, zijn kandidaat voor een artroscopie van het kaakgewricht. Dit is een minimaal invasieve behandeling, uitgevoerd onder narcose en in dagopname.

Kaakartroscopietechniek

De kijkoperatie gebeurt onder algemene verdoving. Tijdens de operatie perforeert de chirurg het kapsel van het gewricht voor een visuele inspectie en een spoeling. Na de operatie wordt onmiddellijk gestart met fysiotherapie voor een revalidatie van het gewricht, bij voorkeur door een kinesist met ervaring in kaakgewrichtspathologie. Het voordeel van de artroscopie is de bijzonder kleine insnede, met een litteken van amper 2 mm voor het oor. Het laat ook toe om de ziektetoestand van het gewricht te evalueren in rust en beweging, want een perforatie van de discus, bijvoorbeeld, is zelfs op een MRI nog moeilijk aan te tonen. De kaakartroscopietechniek werd ontwikkeld in de jaren 70, maar de meeste praktische cursussen gingen pas in de jaren 90 door. Nog steeds waagt slechts een minderheid van de kaakchirurgen zich aan de techniek omdat hij een hoge technische vaardigheid vergt en de nabijheid van delicate lichaamsstructuren, zoals het middenoor en de schedelbasis, toch altijd een risico op complicaties inhoudt. Op campus Henri Serruys wordt de kaakartroscopietechniek sinds 2010 toegepast, tot op vandaag voor 97 patiënten en met hele hoge slaagpercentages.

Laatst gewijzigd Wednesday, July 15, 2015 om 4:16 PM