Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Een blik achter de schermen van de dienst oogziekten op campus Henri Serruys

Een blik achter de schermen van de dienst oogziekten op campus Henri Serruys

Op de dienst Oogziekten van campus Henri Serruys staan vier oogartsen in voor hooggespecialiseerde oogzorg, wat natuurlijk heel wat meer inhoudt dan een goede bril of lenzen voorschrijven.

Brede waaier aan oogheelkundige expertise

Voor een regionaal ziekenhuis biedt de dienst Oogziekten op campus Henri Serruys een uitzonderlijk totaalpakket aan. Met de deskundige hulp van speciaal opgeleide paramedici beheersen de vier specialisten bijna alle aspecten van de oogheelkunde. Diensthoofd dr. Bernard Reynders ontfermt zich over de glaucoompatiënten en specialiseerde zich in de cataractchirurgie. Die specialisatie deelt hij met zijn zoon, dr. Stefaan Reynders, die verder voornamelijk instaat voor de bril- of contactlensvervangende chirurgie en zowel plastische als corrigerende chirurgische ingrepen rond het oog uitvoert. Ook dr. Claire Miroir is bedreven in deze ingrepen, maar legt zich vooral toe op scheelzien (strabisme) bij kinderen verhelpen. Diagnostisch onderzoek en niet-chirurgische behandelingen van netvliesaandoeningen neemt dr. Katty Bourgoignie grotendeels voor haar rekening. In de comfortabele werkruimte met eigen operatiekamer hebben de specialisten de meest geavanceerde toestellen en benodigdheden ter beschikking, die nauwkeurig up-to-date gehouden worden. Ook qua kennis van de laatste nieuwe evoluties en technieken blijven de artsen bij. Je kan bij hen terecht voor alle mogelijke lasertherapieën, van de behandeling van glaucoom en postoperatieve cataractchirurgie met de Yag-laser over behandeling van nieuwgevormde bloedvaten in het oog en netvliesafwijkingen met de Argon-laser tot bril- of lensvervangende chirurgie.

Elke aandoening in de juiste handen

Bepaalde weekdagen voorbehouden voor de raadpleging en behandeling van specifieke patiëntengroepen zorgt voor een vlotte taakverdeling. Zo vullen kinderen de wachtkamer twee namiddagen per week. Samen met de orthoptiste - een paramedicus gespecialiseerd in de beweging van het oog - bepaalt de chirurg voor elk kind de juiste aanpak met de bedoeling het een perfect zicht te bezorgen wanneer het de lagere school aanvat. Lukt dit niet met een bril of door het oog af te plakken, dan is een chirurgische ingreep soms aangewezen. Dit gebeurt in dagopname en via 'knoopsgatchirurgie', een moeilijkere, maar patiëntvriendelijkere operatietechniek die voor minder pijn en een snellere genezing zorgt en littekenvorming vermijdt. Ook volwassenen die als kind niet de kans kregen op een (her)operatie of door een andere aandoening dubbelzicht ontwikkelden komen al eens bij de chirurg aankloppen. Andere dagen staan in het teken van de cataractingrepen, waarbij de specialisten de troebele ooglens verwijderen en met behulp van een precisiemicroscoop gesofisticeerde kunstlenzen implanteren. De veiligheid en het comfort van de ingreep namen de voorbije jaren sterk toe voor zowel arts als patiënt. Dankzij de enorme evoluties mogen de meeste patiënten hierna 'brilonafhankelijkheid' verwachten. Ook de behandeling met intravitreale injecties van netvliesaandoeningen, zoals  vochtige maculadegeneratie en macula-oedeem door beschadiging van het netvlies ten gevolge van diabetes of door een blokkade in de adertjes van de ogen, wordt gegroepeerd. Door de sterke vergrijzing aan de kust stijgt deze patiëntengroep, gezien deze aandoeningen vooral ouderen en diabetespatiënten treffen. De inspuiting van medicijnen in de oogbol kan hun levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren. Al zeven jaar kunnen patiënten hiervoor op campus Henri Serruys terecht, bij een team met 15 jaar ervaring in de vingers. Ook voor alle diagnostische onderzoeken van het netvlies die hiermee gepaard gaan, zoals de fluo-angiografie en OCT-beeldvorming, en daarbovenop laserbehandelingen van het netvlies, zijn ze er aan het juiste adres.

Oog voor de patiënt

Dat twee van de vier oogartsen voltijds in het ziekenhuis werken, draagt bij tot de dienstverlening en beschikbaarheid voor de patiënt en zijn huis- of oogarts. Zij kunnen urgenties opvangen en collega-artsen raadgeven. Dankzij de nauwe samenwerking met huisartsen en oogartsen met privépraktijk kan het ziekenhuis zijn uitgebreide service blijven aanbieden. Een prima samenwerking is er ook met de andere diensten binnen de ziekenhuismuren en - voor hele specifieke, ernstige oogaandoeningen - met de collega's van campus Sint-Jan Brugge en de nabijgelegen universitaire centra. Tot slot is ook liefdadigheid de dienst niet vreemd. Een van de artsen engageerde zich al meermaals als vrijwilliger voor de 'See & Smile' vzw, een Belgische organisatie die medische missies organiseert in ontwikkelingslanden. Een dienst met een hart voor mensen, met andere woorden, die op hetzelfde spoor wil verdergaan en een persoonlijke aanpak met oog voor de patiënt wil blijven verzekeren.

Laatst gewijzigd Wednesday, June 10, 2015 om 3:15 PM