Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Chirurgische wereldprimeur in het AZ Sint-Jan te Brugge

Chirurgische wereldprimeur in het AZ Sint-Jan te Brugge

Op 14 mei 2012 werd in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV een chirurgische wereldprimeur verricht door het “Schisis en Craniofaciaal Centrum Brugge” onder leiding van Prof. Dr. Swennen en Dr. K. Nagy (PhD) in samenwerking met een gespecialiseerd anesthesiologisch team voor robot- en pediatrische anaesthesie.

Twee schisis chirurgen hebben het gespleten week verhemelte bij een schisis patiëntje van één jaar succesvol gesloten met behulp van de "Da Vinci Robot". Het chirurgisch sluiten van het week verhemelte is een standaard ingreep in de schisis chirurgie, die functioneel zéér belangrijk is voor zowel het gehoor als de spraak van deze patiënten.

In de medische literatuur wordt door gerenomeerde schisis chirurgen uit Londen ontegensprekelijk het voordeel van het gebruik van de "operatie-microscoop" aangetoond om een beter functioneel herstel te bereiken voor deze patiënten. Het grote nadeel dat het gebruik van de "operatie-microscoop" voor het sluiten van de week verhemelte spleet bij schisis patiënten meebrengt, is de ergonomie voor de chirurg (lees: moeilijke/ niet-ideale toegang van de chirurg tot het operatieveld en daardoor minder resultaat). Het voordeel van de Da Vinci Robot is naast de uitvergroting, de wendbaarheid van de instrumenten met zijn meerdere gewrichten om op diepe plaatsen via een nauwe toegang te werken.

Het "Schisis en Craniofaciaal Centrum Brugge" heeft zich één jaar uiterst grondig voorbereid op deze operatie. Na systematische analyse van de literatuur en cadaver studies werd de stap gezet naar de klinische situatie, die zowel tijdens als na de operatie bijzonder efficiënt verliep.

Het éénjarige patiëntje is ondertussen vlot hersteld van deze ingreep.

Chirurgische wereldprimeur schisis collage

Op de foto's ziet u de chirurgische procedure.

Een team van twee schisis chirurgen van het "Schisis en Craniofaciaal Centrum Brugge" sluiten met de "Da Vinci Robot" het gespleten week verhemelte van een schisis patiëntje. De ene chirurg (rechts) opereert van op afstand aan de robot-console terwijl de tweede chirurg (links) aan het hoofd van het patiëntje de operatie in detail opvolgt en coördineert.

Laatst gewijzigd Friday, June 29, 2012 om 9:01 AM