Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Alcoholgebruik en ziekenhuisopname, geen ideale combinatie

Alcoholgebruik en ziekenhuisopname, geen ideale combinatie

Ziek zijn, maar vooral vlot genezen, gaat niet samen met alcohol. Enerzijds kan het alcoholgebruik zelf de werking van de medicijnen belemmeren, anderzijds kan plotse onthouding ook gepaard gaan met ontwenningsverschijnselen die zo hevig kunnen zijn dat ze de ziekenhuisopname soms nodeloos verlengen. Het is dus een goed idee om voorafgaand aan een ziekenhuisopname je alcoholgebruik met je arts te bespreken, zeggen Bruce Vrancken, dr. Marie-Catherine Monté en dr. Marieke Waignein, verpleegkundige en geneesheer-specialisten van de eenheid middelengebonden stoornissen op de dienst Psychiatrie-Psychosomatiek.

Onverwachte ontwenningsverschijnselen

Tussen de 10 en 18% van de mensen die terechtkomen op de spoedgevallendienst blijken onder invloed van alcohol of ondervinden in hun dagelijkse leven negatieve gevolgen van hun alcoholgebruik. Ook bij voorziene opnames ontvangt de eenheid middelengebonden stoornissen van onze dienst Psychiatrie-Psychosomatiek wekelijks meldingen van patiënten die ontwenningsverschijnselen vertonen. Een niet te onderschatten probleem, want zo'n onverwachte ontwenning maakt het verloop van het ziekenhuisverblijf zeer onvoorspelbaar en een patiënt opvangen die hevig begint te beven, verward raakt of zelfs een epileptische aanval krijgt, paranoia wordt of hallucineert, zorgt voor heel wat extra belasting voor het verplegend personeel. Het alcoholgebruik op zich kan door wisselwerking met de medicatie de behandeling en het herstel bemoeilijken en daarnaast verlengen zware ontwenningsverschijnselen een ziekenhuisverblijf van enkele dagen al makkelijk tot een week omdat het niet lukt om de patiënt de juiste zorgen toe te dienen.

Alcoholgebruik ter sprake brengen

Het menselijk lichaam raakt sneller gewoon aan alcohol en is er sneller van afhankelijk dan je zou denken. Veel mensen zijn zich er dan ook niet van bewust dat het gebrek aan hun gebruikelijke alcoholconsumptie problemen zou kunnen geven tijdens een ziekenhuisverblijf. Het team van onze eenheid middelengebonden stoornissen van de dienst Psychiatrie-Psychosomatiek is weliswaar gespecialiseerd in de begeleiding van ontwenning, maar alle patiënten die ontwenningsverschijnselen vertonen meteen overbrengen naar de eenheid is geen haalbare kaart. Vaak kunnen de patiënten de gespecialiseerde behandeling die ze nodig hebben enkel krijgen op de dienst waar ze zijn opgenomen en bovendien is het aantal bedden op de eenheid middelengebonden stoornissen beperkt tot 28. Daarom is het altijd goed om voorafgaand aan een ziekenhuisopname je alcoholgebruik bij je huisarts of specialist ter sprake te brengen. Zij kunnen op basis van een aantal vragen en eventueel een bloedonderzoek inschatten of je risico loopt op lichamelijke ontwenningsverschijnselen.

Veilig ontwennen

Bestaat er een risico? Dan is er de mogelijkheid om aan je eigenlijke ziekenhuisverblijf een geplande opname van enkele dagen op de eenheid middelengebonden stoornissen te laten voorafgaan. Een speciaal ontwikkelde behandelingsprocedure zorgt daar tijdens een verblijf van slechts enkele dagen voor een veilige en snelle lichamelijke ontwenning. Afhankelijk van de beschikbare bedden kan je zo'n verblijf op korte termijn plannen, via een consultatie. Je huisarts of specialist neemt hiervoor best contact op met onze dienst Psychiatrie-Psychosomatiek. Deze lichamelijke ontwenning houdt geen enkele verdere verplichting in, maar wie dat wenst, kan na de ingreep of behandeling waarvoor de lichamelijke ontwenning nodig was natuurlijk altijd opnieuw contact opnemen met onze eenheid middelengebonden stoornissen om zijn alcoholgewoonten ook verder psychotherapeutisch aan te pakken.

Meer informatie?                  

Neem telefonisch contact op met de dienst Psychiatrie-Psychosomatiek op het nummer 050 45 23 90, of met de eenheid middelengebonden stoornissen op het nummer 050 45 30 25.

 

Laatst gewijzigd Wednesday, May 13, 2015 om 3:51 PM