Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Aandacht vragen voor Hoofd-Halskanker

Aandacht vragen voor Hoofd-Halskanker

Op 27 juli is het ‘Werelddag Hoofd-Halskanker’. Met een infostand in de inkomhal van campus Sint-Jan Brugge, een ontmoetingsdag voor patiënten en door iedereen aan te sporen het bordeaux- en ivoorkleurige steunlintje op te spelden, willen we deze problematiek die dag extra onder de aandacht brengen.

Alertheid aanscherpen

Voor de vierde maal reeds richt het 'Brugs Oncologisch Hoofd-Hals Centrum' een ontmoetingsdag in voor zijn patiënten. Vorig jaar stelde de vermaarde chirurg Jatin Shah voor om 27 juli voortaan tot 'Werelddag Hoofd-Halskanker' uit te roepen en zo wereldwijd aandacht te vragen voor deze specifieke problematiek. De datum van de vierde ontmoetingsdag sluit dan ook meteen aan bij dit initiatief. Het gaat namelijk om de vierde meest frequente tumor en vijfde doodsoorzaak bij mannen en de negende meest frequente tumor bij vrouwen. Het is dus zeker zinvol om de alertheid voor alarmsignalen aan te scherpen, artsen en patiënten aan te sporen tijdig screenings uit voeren en vooral ook aan preventie te werken. Met dat doel trekt in de voormiddag een infostand de aandacht in de centrale inkomhal van campus Sint-Jan.

 

hoofd-hals

Bordeaux- en ivoorkleurig lint

Dit jaar zullen vrijwilligers van 'Kom op tegen Kanker' de infostand bemannen. Ze delen voor het eerst de bordeaux- en ivoorkleurige linten, die de betrokkenheid bij de hoofd-halskankerproblematiek symboliseren, uit aan patiënten en medewerkers. Daarnaast bekleden de verschillende betrokken diensten de infostand met informatieve posters. Begrip en waakzaamheid creëren voor deze aandoening is belangrijk, want ze treft patiënten vaak in het diepst van hun levensbeleving. De gecombineerde behandeling laat vaak sporen na: slik-, kauw- en spraakproblemen of uiterlijke veranderingen kunnen optreden, die op hun beurt een enorme impact hebben op het psychosociaal welzijn van de patiënt en zijn omgeving. Ook de nieuwe folder, die het 'Brugs Oncologisch Hoofd-Halscentrum' toelicht, het team voorstelt en behandelingsopties vermeldt, is voortaan beschikbaar en lichten de aanwezige teamleden graag toe aan geïnteresseerden.

Vierde ontmoetingsdag

's Namiddags nodigt het centrum huidige en voormalige patiënten en de familie of vrienden die hen omringen uit op een ontmoetingsmoment. Sinds 2012 bieden deze bijeenkomsten de gelegenheid om bij een kopje koffie en een gebakje in een ongedwongen context de banden aan te halen.  Ze wisselen er ervaringen en gedachten uit met zowel het paramedische team als met medepatiënten en hun genodigden. Hoewel er ook tijdens de controleraadplegingen informele contactmomenten voorzien zijn, komen er op zulke dagen, wanneer de zwaarste emoties achter de rug zijn, vaak nog belangrijke elementen of ervaringen boven water waaruit zorgverleners of medepatiënten in de praktijk kunnen putten. Vertegenwoordigers van medische firma's geven er bovendien bijkomende uitleg of staaltjes van producten zoals voedingssupplementen of bijvoeding, verzorgingsproducten voor de bestraalde huid, gel om de mond te bevochtigen na radiotherapie, aangepaste tandpasta's, pleisters en filters om spraak te genereren na totale laryngectomie, … kortom heel wat zaken die de levenskwaliteit van patiënten kunnen bevorderen.

Breder dan medische zorg

Het concept van de ontmoetingsdagen ging het initiatief van de 'Werelddag Hoofd-Halskanker' al vooraf. Het groeide vanuit de oprichting van het 'Brugs Oncologisch Hoofd-Hals Centrum' tien jaar geleden. Dit verenigt een medisch en paramedisch team vanuit verschillende betrokken disciplines om iedere hoofd-halskankerpatiënt individueel de behandeling te geven die hij nodig heeft. De visie van het team is dat een oncologische behandeling verder gaat dan louter medische aspecten. Tijdens de therapie zet het team zich in om de patiënt zo weinig mogelijk ongemak te laten ondervinden, maar effenen de teamleden ook al het pad om patiënten de kracht geven nadien op eigen ritme hun leven weer op te nemen en hun herintegratie in de maatschappij te vergemakkelijken. Een heleboel paramedici dragen ertoe bij dit proces aanzienlijk te verlichten. Omdat ook de naaste omgeving een belangrijke rol speelt in hoe vlot dit verloopt, wil het centrum familie of vrienden die een nauwe band met de patiënt hebben hier zo veel mogelijk in betrekken. De zelfhulpgroep voor patiënten na totale laryngectomie bestaat al langer, maar dankzij de medische vooruitgang breidde het aantal behandelingsopties in het mond- en keelgebied intussen uit. Vandaar het idee om de ruimere groep hoofd-halskankerpatiënten en hun families met elkaar in contact te brengen. En dat kan voortaan op Werelddag Hoofd-halskanker.

Praktisch

Iedereen is op maandagochtend 27 juli welkom op de infostand in de inkomhal van campus Sint-Jan Brugge. Wil je in de namiddag ook de ontmoeting bijwonen? Dat kan, maar geef voor 15 juli wel eerst even een seintje via caroline.vandenbruaene@azsintjan.be (t: 050 45 24 88) of sabrina.schietaert@azsintjan.be (t: 050 45 20 56).

Klik hier voor een overzicht van de risicofactoren en alarmsignalen voor hoofd-halskanker http://on.fb.me/1Iprpms .

 

Laatst gewijzigd Tuesday, June 30, 2015 om 10:48 AM