Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  4 op de 10 overlijdens door huidkanker kunnen vermeden worden

4 op de 10 overlijdens door huidkanker kunnen vermeden worden

Uit grootschalig Europees onderzoek in het kader van ‘Euromelanoma’, de preventiecampagne van de Europese associatie van dermatologen EADO, blijkt dat maar liefst 41% van de overlijdens door huidkanker in België kon vermeden worden. Patiënten moeten zich enkel tijdig laten onderzoeken zodat men vroeger aan de behandeling kan beginnen.

In België kunnen 4 op 10 overlijdens door huidkanker vermeden worden door een tijdig doktersbezoek. Dit bleek uit een grootschalig onderzoek waaraan meer dan 1.300 dermatologen uit 33 Europese landen deelnamen. In al die landen samen ligt dat aantal vermijdbare overlijdens nog hoger, op 54%.

Ook alarmerend is dat meer dan 40% van de Belgische patiënten hun consultatie zelfs na het ontdekken van de eerste tekenen van huidkanker uitstellen, terwijl sommige gevaarlijke vormen al in een vroeg stadium heel snel kunnen uitzaaien. Daarom staat Euromelanoma in 2015 volledig in het kader van 'het uitstellen van de consultatie'.

De Euromelanoma campagne houdt concreet in dat dermatologen van 4 tot 8 mei brochures en posters zullen verspreiden in verschillende Belgische stations om 'het uitstellen van de consultatie' bij melanomen in de kijker te zetten.

Hoe kan je een maligne melanoom herkennen?

Bij de herkenning van een maligne melanoma of kortweg melanoom, een kwaadaardige huidtumor, geldt de ABCDE-regel

Asymmetry: de huidvlek heeft een onregelmatige vorm

Border: de rand van de vlek is ongelijkmatig (gekarteld, landkaartvormig)

Color: de huidvlek vertoont een variabele pigmentatie, verschillende kleuren in een complex, wanordelijk patroon (tinten bruin, rood, grijs, wit, blauw, roos, zwart)

Diameter: de diameter is groter dan 6 mm

Evolution: om het even welke verandering in een pigmentvlek

Dermatologisch onderzoek

Als je niet zeker bent of twijfelt aan een pigmentvlek kan je altijd bij een dermatoloog terecht. Naast de ABCDE-regel heeft de dermatoloog een ervaren klinisch oog en zal deze de pigmentvlek onderzoeken door middel van een dermascoop. Een dermascoop is een apparaat vergelijkbaar met een vergrootglas, waarmee men pigmentvlekken beter kan analyseren.

Voor meer informatie kan je altijd terecht op http://www.allesoverkanker.be/huidkanker-melanoom of bij de afdeling huidziekten van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV op het nummer 050 45 23 50 (campus Sint-Jan Brugge).

Bron: Belga

Laatst gewijzigd Friday, April 24, 2015 om 2:25 PM