Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  3 mythes over reconstructieve borstchirurgie

3 mythes over reconstructieve borstchirurgie

Over reconstructieve borstchirurgie bestaan nog heel wat misvattingen. Dr. Bob Casaer, plastisch reconstructief en esthetisch chirurg, licht er alvast 3 toe.

Wil u meer weten over reconstructieve borstchirurgie, dan bent u van harte welkom op de BRA day van 15 oktober vanaf 18u00 voor een informatiesessie, gevolgd door een patiënt academy met getuigenissen om 19u00. Een link naar het volledige programma vindt u onderaan deze pagina.

 

Mythe 1: Reconstructieve borstchirurgie gebeurt altijd met siliconen implantaten

Het gebruik van een borstimplantaat is slechts één van de borstreconstructie technieken. De mogelijkheid bestaat om je eigen lichaamsweefsel (huid-en vetweefsel) te gebruiken of een combinatie van eigen weefsel en een implantaat. Meestal gebruiken we hiervoor overtollig huid-en vetweefsel van de onderbuik, soms van de billen of van de rug.

Elke techniek heeft voor-en nadelen. Meestal wordt de voorkeur gegeven aan reconstructies met eigen weefsel omwille van het natuurlijke en duurzame resultaat.

Mythe 2: Reconstructieve borstchirurgie oogt niet natuurlijk

Doorheen de jaren zijn de borstreconstructie technieken verder verfijnd om een natuurlijker en een duurzamer resultaat te bekomen. Vooral de ontwikkeling van reconstructies met eigen weefsel heeft hiertoe geleid. Met deze technieken bekomen we een natuurlijk ogende borst die mee evolueert met het lichaam en op die manier een duurzaam resultaat geeft.

Mythe 3: Reconstructieve borstchirurgie kan niet tijdens de borstamputatie operatie

Borstreconstructies kunnen onmiddellijk of laattijdig uitgevoerd worden. Heel vaak ondergaat een patiënte eerst een borstamputatie en nadien een nabehandeling bestaande uit chemotherapie en/of nabestraling. Vanaf 6 maand na het beëindigen van die nabehandeling kan een reconstructie overwogen worden. Dit noemen we een laattijdige reconstructie.

In sommige gevallen kan een patiënte in aanmerking komen voor een onmiddellijke borstreconstructie. Dat wil zeggen dat tijdens de ingreep van de borstamputatie ook de reconstructie wordt uitgevoerd. Of dit mogelijk is hangt af van bepaalde karakteristieken van het borstgezwel.

Dr. Bob Casaer

 

http://www.azsintjan.be/professionals/artsen.aspx?ognr=13631567

http://www.azsintjan.be/over-az-sint-jan/nieuws/bra-day-op-woensdag-15-oktober-2014.aspx

 

Laatst gewijzigd Monday, December 22, 2014 om 2:49 PM