Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  20 maart is Wereld Mondgezondheidsdag

20 maart is Wereld Mondgezondheidsdag

Vandaag biedt Wereld Mondgezondheidsdag de gelegenheid bij uitstek om de voordelen en het belang van goede mondhygiëne in de verf te zetten. Met zijn thema voor 2015, 'Een glimlach voor het leven!', wenst de Wereld Mondgezondheidsdag jong en oud levenslang een gezonde glimlach toe. Dit thema heeft twee achterliggende gedachten: de 'levenslange glimlach' en 'het leven vieren'. Die ideeën houden allebei 'positiviteit' en 'plezier beleven' in, want mensen lachen alleen als ze gelukkig zijn en van een gezond leven genieten.

 

Ongeveer 90% van de wereldbevolking krijgt vroeg of laat te kampen met mondaandoeningen. De juiste preventie-, opsporings- en behandelingsmaatregelen kunnen nochtans veel van die problemen helpen vermijden.

Belang  van een goede mondhygiëne:

Een goede mondhygiëne gaat verder dan een mooie glimlach. Slechte mondhygiëne en ontstoken tandvlees kunnen invloed hebben op verschillende ziektes in het lichaam. Zo is er een verhoogde kans op hart- en vaatziekten of vroeggeboorte wanneer er ontstekingen in de mond aanwezig zijn. Bacteriën kunnen vanuit de mond via de bloedbaan op andere plaatsen in het lichaam terechtkomen en daar infecties veroorzaken.

Dit raden wij aan voor een goede mondhygiëne:

Poetsen:

- Poets de tanden 2 tot 3 x per dag 2 minuten lang met fluoridetandpasta (1000-1500ppm fluoride) en reinig tussen de tanden met flosdraad, tandenstokers of borsteltjes.
- Kinderen van 0 tot 1 jaar: 1 x per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (500-750ppm fluoride).
- Kinderen van 2 tot 5 jaar: 2 tot 3 x per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (500-750 ppm fluoride).
- Je kind poetst al zelf? Tot 10 jaar poets je als ouders best eenmaal per dag na.

Tandartsbezoek:

Kinderen gaan best 2 maal per jaar op controle vanaf de leeftijd van 2,5 jaar. Volwassenen gaan minstens éénmaal per jaar op controle. In bepaalde gevallen kan de tandarts adviseren om tweemaal of meer per jaar op controle te gaan.

Voeding:

- Beperk eet- en drinkmomenten tot maximaal 5 per dag (andere dranken dan water inbegrepen).
- Drink voldoende water (7 glazen per dag).
- Beperk frisdrank, fruitsap en gesuikerde melkdranken tot maximaal 5 keer per week en drink ze liefst tijdens de maaltijd.

 
Voor meer informatie kan je natuurlijk altijd terecht bij onze dienst tandheelkunde.

Laatst gewijzigd Friday, March 20, 2015 om 11:00 AM